Inhoud bewerken
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

NIEUWSBERICHT

Edese kerken treffen creatieve maatregelen tegen het coronavirus

Screenshot livestream kerkdienst NGK De Proosdij — Bron: Kerkdienstgemist.nl

EDE – Door nieuwe maatregelen rondom het coronavirus zijn kerken in gemeente Ede genoodzaakt om naar creatieve oplossingen te zoeken voor de erediensten. Drie predikanten vertellen namens hun gemeente over de getroffen oplossingen.

“Samen met de andere wijkgemeente, De Pelgrim, hielden we gisteren een gezamenlijke kerkdienst,” vertelt ds. Sinia van de NGK De Proosdij in Ede. “Deze dienst kon live gestreamd worden via de website van onze kerk of via kerkdienstgemist.nl. Tijdens de dienst zelf waren alleen kerkenraads- en bandleden aanwezig. Verder waren er ook nog enkele gemeenteleden die hielpen bij het technische gedeelte.” Ds. Sinia verzorgde de preek en collega predikant ds. Vos verzorgde de gebeden. Op de besloten Facebook-pagina konden gemeenteleden gebedspunten indienen. 

“In eerste instantie wilden we een belijdenisdienst houden, maar vanwege het virus is die dienst afgelast. Het is even anders om voor een redelijk lege kerk te preken, maar dat weet je van tevoren. Je kijkt gewoon wat vaker in de camera in plaats van de kerk.” De kerkdiensten van volgende week hopen op dezelfde wijzen verzorgd te worden als het coronavirus dat toelaat.

“Het is even ongewoon, maar niet ongezegend.”
ds. M.C. Schreur
Predikant Hervormde Gemeente Harskamp

“Afgelopen zondag zijn er twee kerkdiensten gehouden, ’s morgens om tien uur en ’s avonds om half zeven,” vertelt ds. M.C. Schreur van de Hervormde Gemeente in Harskamp. “Tegen onze gemeenteleden hebben we gezegd: niet meer dan honderd bezoekers in de kerkzaal, en als er meer mensen komen dan kunt u terecht in het bijgebouw Het Anker. Daarnaast hebben we gevraagd of mensen met lichte klachten én mensen die in de risicogroep horen, thuis mee te luisteren. In de ochtenddienst werden gemeenteleden waarbij de achternaam begint met een A tot en met J verwacht en in de avond de anderen.” De kerkdiensten werden live aangeboden via YouTube en kerkdienstgemist.nl. De koster meldde van tevoren dat er maar dertig mensen aanwezig waren, “daar houd je dan wel rekening mee. Het is even ongewoon, maar niet ongezegend.” Per mail en op de website van de kerk worden gemeenteleden op de hoogte gehouden. In het uiterst geval wordt verzocht of gemeenteleden volgende week thuis willen blijven.

Ook in de Christelijke Gereformeerde Kerk Ede, waar ds. A. Versluis predikant is, werden er maatregelen genomen om alles rondom het coronavirus in goede banen te leiden. “We zijn één gemeente, maar we zijn wel verdeeld in verschillende wijken. Daarom hebben we gevraagd of twee wijken in de ochtenddienst wilden komen en twee andere wijken in de avonddienst.” De diensten zijn altijd live te volgen via de website van de kerk. Zaterdag werd er, voor de zekerheid, een YouTube-kanaal opgezet zodat op zondag gemeenteleden thuis beide diensten live konden volgen. De ontwikkelingen worden nauwkeurig in de gaten gehouden, tot nader bericht zullen de diensten van volgende week op dezelfde manier gehouden worden.

Via de speciale pagina corona.edetoday.nl worden bewoners van de gemeente Ede op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus

Door onze redacteur Wessel Paans
Deel dit artikel via

Tip ons!

Heb je iets interessants te melden of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via het contactformulier, de mail of social media!

© Ede Today 2020 – Alle rechten voorbehouden