Op een stormachtige dinsdag vindt er op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een speciale themadag tegen stress voor studenten en medewerkers plaats. Met workshops en een theatervoorstelling wordt er nagedacht over zaken zoals stress, een burn-out en depressie.
Het programma begint om half negen met een korte meditatie van schoolpastor Nico van der Voet over stress in de Bijbel. De opkomst is matig, op slechts enkele studenten na zijn het voornamelijk docenten die op de preek van de schoolpastor afkomen.
Rond kwart voor negen start de eerste workshop van de dag: ‘Mijn laptop en ik’. Intussen zijn er wat meer studenten binnengekomen die komen luisteren naar de adviezen van docenten Jan Werkman en Corien Maatjes. De aanwezigen krijgen een geplastificeerd kaartje aangereikt met informatie over een juiste lichamelijke houding tijdens zogenaamd laptopwerk. Op de locatie van de workshop staan verschillende meubelstukken die gedurende de dag regelmatig gebruikt worden.
Voor de eerste workshop ploft Werkman met een laptop op de blauwe, suède bank. “Is dit een goede werkhouding?” vraagt Maatjes aan de studenten. De aanwezige studenten antwoorden: “Nee!” Werkman verplaatst naar een verstelbare bureaustoel en zet zijn laptop op het grijze bureau dat bij de stoel stond. De studenten worden aangespoord om te noemen wat ze zien en wat volgens hen lichamelijke klachten kan opleveren. De workshop wordt afgesloten met een korte animatievideo over de beste werkhouding en welke klachten daarmee voorkomen kunnen worden.
Gezond eten
In de tweede workshop, die om kwart over negen begint, met de naam ‘Adem IN, adem UIT’ krijgen studenten ademhaling les van Joline Zuidema, een christenondernemer in onder andere christfulness (een Bijbelse variant van mindfulness, red.).
Aansluitend volgt de workshop ‘Hier is rust’ over stilte-oefeningen en christelijke meditatie die ook gegeven word door Zuidema. Tijdens de workshop is het erg stil en is alleen de stem van Zuidema te horen. Na een korte pauze gaat het programma weer verder en komt schoolpastor Nico van der Voet weer op het podium.
Tijdens de workshop ‘EenzaamTIJD’ vertelt hij over eenzaamheid onder jongeren en gezonde relaties. De workshop daarna gaat over gezond eten: ‘Superfoods or foodwise?’ door Willemieke Kroeze, diëtiste en gezondheidswetenschapper.
FOMO versus JOMO
Om half drie begint de workshop ‘FOMO – dit wil je niet missen’ van studentenpsycholoog Hannelies Mikkers. Met verschillende metaforen vertelt ze over FOMO (Fear Of Missing Out) en de voordelen van JOMO (Joy Of Missing Out). “Het leven is als een bus, soms is ’ie vol, soms is ’ie leeg. Bij FOMO ben je bang dat je dingen uit je leven kwijtraakt en dat de belangrijke zaken uit de bus stappen. Bij JOMO ben je blij dat je bus wat leger is, dan hoef je je ook niet zoveel druk te maken.” Na afloop krijgen de toehoorders een formuliertje waarin ze hun FOMO en JOMO-momenten kunnen aankruisen.
Interactief
De dag wordt afgesloten met de interactieve theatervoorstelling ‘TIME OUT!’ van theatergroep Podium T. Het publiek wordt dan meegenomen in een verhaal over een jongere met een zeer druk leven. Daarnaast kan het publiek ook daadwerkelijk deelnemen aan de voorstelling door korte vragen te beantwoorden en hun mening te geven over een aantal stellingen. Op een beeldscherm in de zaal komen de statistieken en reacties te staan.
Door dit interactieve gedeelte is het soms wat rumoerig. Aan het einde van de voorstelling mogen een aantal luisteraars naar het podium komen en hun vragen stellen naar aanleiding van de voorstelling. Na afloop wordt de dag afgesloten met een gezellige borrel.
© Ede Today 2020 – Alle rechten voorbehouden