Inhoud bewerken
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

INTERVIEW

"Met je talenten andere mensen tot steun zijn!"

Deze keer in #JongEde: Maartje de Koning van 'Torrent of Talent'
Maartje de Koning is bezig met het editen van een video - Foto: Torrent of Talent

Samen met een enthousiaste groep mensen van Navigators Studentenvereniging Ede (NSEde) besloot Maartje de Koning (20 jaar) om niet stil te gaan zitten in de coronacrisis. Ongeveer twee weken geleden werd daarom ‘Torrent of Talent’ gelanceerd. Hiermee willen de studenten zich inzetten om geld op te halen voor mensen in Zuid-Afrika die door de crisis zonder eten komen te zitten.

Wat is het idee?
“Onze studentenvereniging is opgedeeld in kringhuizen (groepjes van twintig mensen). Ieder kringhuis krijgt aan het begin van het jaar een outreachbudget, een bedrag dat is bedoeld om je medemens te helpen. In de winter hebben wij bijvoorbeeld bloemen uitgedeeld. Zo laten we heel praktisch de liefde van Jezus zien. Ik ben gaan nadenken over hoe wij als Navigators iets kunnen betekenen in deze tijd voor de mensen om ons heen en hoe wij door onze talenten in te zetten geld kunnen ophalen. Daar is ‘Torrent of Talent’ uitgekomen.

Dit doen we met verschillende teams. Team baksels, team creatief, team bijles (hier zit helaas nog niemand in) en team overig. De mensen die zich willen aansluiten bij een team maken iets en dat zet ik vervolgens op de website. Als een van hun producten is gekocht, sturen zij dat op en dan vraag ik ze om een nieuw product te maken. Het idee is om zoveel mogelijk mensen in één team te hebben, zodat de druk niet zo hoog komt te liggen, omdat er dan afgewisseld kan worden.”

"Het doel is om voor deze mensen zoveel mogelijk geld op te halen!"
Maartje de Koning
Mede-oprichter 'Torrent of Talent'
Wat is het doel van ‘Torrent of Talent’?
“Vorig jaar heb ik een tussenjaar gedaan in Zuid-Afrika bij de christelijke organisatie ‘Melusi’. Daar heb ik vrijwilligers- en zendingswerk gedaan. Ik was aan het appen met iemand die ik daar heb leren kennen. Zij woont in een sloppenwijk en vertelde dat de prijzen in de winkels omhoog waren gegaan. Het gevolg is dat ze het eten niet kunnen kopen, omdat het simpelweg te duur is. Daarnaast kunnen ze ook niet werken, omdat ze door corona niet weg kunnen. Dit raakte mij heel erg. Ik heb alles wat mijn hart begeert en ik zeur dat ik nergens heen kan, terwijl deze mensen niet eens voorzien kunnen worden in hun eerste levensbehoefte.

Het doel is om voor deze mensen zoveel mogelijk geld op te halen. Het geld gaat naar een organisatie die daar voedselpakketten uitdeelt. Omdat we nog maar net zijn begonnen, durf ik nog niet echt na te denken over een streefbedrag. Het lijkt me vooral heel mooi als er telkens meer mensen bij betrokken raken, zodat we ook telkens meer producten kunnen aanbieden.”

"Als je in een crisissituatie zit met je land en in plaats van dat
je doorleeft iets doet, dan maakt dat echt het verschil!"
Maartje de Koning
Mede-oprichter 'Torrent of Talent'

Naast het feit dat de situatie in Zuid-Afrika is veranderd, waarom is juist in deze tijd zo’n actie belangrijk?
“Ik moest aan de Tweede Wereldoorlog denken. Daar waren mensen die bij de vijand hoorden, mensen die gewoon doorleefden en mensen die écht iets deden. Als je in een crisissituatie zit met je land en in plaats van dat je doorleeft iets doet, dan maakt dat echt het verschil. Ook nu in de coronatijd, als je de focus verlegt naar andere mensen, in plaats van te denken wat je zelf allemaal niet kan.”

Hoe beïnvloedt corona verder jouw leven?
“Door corona heb ik mijn kamer moeten opzeggen en ben ik voorlopig even thuis. Ik zit in mijn eerste jaar van verpleegkunde en ik moet zeggen dat ik wel graag weer naar school zou willen. Ik leer nu online hoe ik een infuus moet aanleggen; echt handig is dat niet. Het leven staat wel even stil, maar je gaat ook gewoon weer verder op een andere manier.
Wat betreft Navigators is er een aantal dingen die niet door kunnen gaan, zoals het jaarlijkse gala. We houden wel veel online contact. Ik hoop ook dat de actie van ‘Torrent of Talent’ ons veel plezier kan bezorgen. Ik hoop ook dat mensen die het zien niet alleen denken: wat tof, maar ook iets gaan kopen of zich aansluiten om mee te doen. En als het gaat lopen, dan ben ik erg dankbaar dat wij met onze talenten andere mensen tot steun kunnen zijn.”

Benieuwd naar de instagrampagina van ‘Torrent of Talent’? Bekijk ’em hier!

Door onze redacteur Rebekka Rodenburg
Deel dit artikel via

Ook interessant voor jou

Tip ons!

Heb je iets interessants te melden of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via het contactformulier, de mail of social media!

© Ede Today 2020 – Alle rechten voorbehouden